Van Ballegooijen
De Echte Bakker

Pand 1898

Bas en Jet van Ballegooijen

Jaap van Ballegooijen met Ventwagen

Historie

Op 6 september 1898 werd Bakkerij Van Ballegooijen opgericht door Gijsbertus van Ballegooijen. Hij vestigde zich aan de Maasdijk in Veen. In 1910 verhuisde de bakkerij naar Maasdijk 311, waar de bakkerij gevestigd is geweest tot 1977.

 

Zoon Jaap van Ballegooijen heeft de bakkerij overgenomen. Jaap had 2 dochters en 1 zoon. Het was daarom voor de hand liggend dat zoon Bas van Ballegooijen de 3e generatie werd voor dit familiebedrijf.

 

In 1928 begon Bas als 12 jarige al met werken in de bakkerij. Voor de oorlog heeft Bas het roer overgenomen. Het winkeltje aan de Maasdijk was maar klein. Jet van Ballegooijen, de vrouw van Bas stond daar achter de toonbank samen met Pietje van Mersbergen. Bezorging gebeurde met de transportfiets.

 

In 1958 vond er een grondige verbouwing plaats en werd de nieuwe winkel geopend door de toenmalige burgemeester. Vanwege de verdere groei van het bedrijf werd besloten om in het centrum van Veen een geheel nieuwe bakkerij te bouwen. Er is toen grond gekocht aan de Mussentiend. In 1977 werd de verhuizing naar de nieuwe bakkerij gerealiseerd. Dat was ook het moment dat Hans van Ballegooijen - de 4e generatie- het familiebedrijf voortzette. De bezorging in Veen werd toen gestopt. Met een ventwagen bezorgde Jaap van Ballegooijen, de broer van Hans het omliggende gebied. Ria, de vrouw van Hans stond in de winkel met hulp van een aantal winkeldames.

 

In 1990 besloot Hans om deel te nemen aan vakwedstrijden. Dat leverde nogal wat resultaat op.

Er werden diverse prijzen gewonnen, tot zelfs in de top 10 van Nederland. Ook leidde dat in 1994 tot toelating tot het Echte Bakkersgilde. Het Echte Bakkersgilde waar toen al alleen de beste bakkers werden toegelaten.

Voortaan ging het bedrijf door het leven als Echte Bakker H. van Ballegooijen, bekend door het gele logo met het bakkertje.

 

In mei 1999 opende Echte Bakker H. van Ballegooijen een tweede winkel aan De Galerij 2b te Wijk en Aalburg.

In 2008 vestigde de bakker zich met een derde winkel aan de Kruisstraat in Werkendam.

Na 4 generaties Van Ballegooijen ging Hans in 2006 op zoek naar een opvolger. Rien en Ella van Boven hoorden hiervan en gingen in gesprek met hun stiefoom en tante Hans en Ria. Na een paar jaar in het bedrijf te hebben gewerkt namen zij in januari 2011 het bedrijf over.

 

Ook al heten Rien en Ella geen van Ballegooijen, met trots blijven zij deze bedrijfsnaam dragen.

Alle 4 de generaties hebben een bijdrage geleverd aan wat Echte Bakker Van Ballegooijen nu is en Rien en Ella zijn blij dit voort te mogen zetten.

Van Ballegooijen, De Echte Bakker

Mussentiend 5
(Bakkerij en kantoor)
4264 RR Veen